22 Ağustos 2013 Perşembe

Kurban Vikingler

 
    Türk futboluna bu sezon giren ve çözülmesi biraz zor olan  6+0+4  formülü, futbolumuza fayda sağlar mı bilinmez. Ancak bu kural yabancı futbolcuların bazılarını çok sevindirecekken, bazılarını ise fazlasıyla üzecek. Öyle ki yazının kahramanlarından bir tanesi henüz yeni transfer edilmişken takımdan ayrılmanın eşiğinde.

    Başlamadan neden bu kuralın bazı yabancılara yarayacağını açayım.Kulüpler sınırlı sayıda yabancı kullanabileceğinden bu isimleri oldukça dikkatli seçecekler. Takımlarına mümkün olan en kaliteli yabancılara katmaya çalışacaklar. Bu durumun farkında olan futbolcu ve menejerler de ülkemize gelmek için sözleşmelerinin oldukça sağlam olmasına özen gösterecekler. Bunun sonucunda yüksek bonservis bedellerinin yanına imza paraları, menejer ücretleri, yüksek yıllık maaşlar ve uzun soluklu sözleşmeler eklenecek.

    Sevinenler olacağı gibi, üzülenler de olacak demiştim. Bu isimlerin bazıları yeni transferler geldiği için gözden düşüp tribüne çıkanlar olacak. Belki şans verilse yerine transfer edilenden çok daha iyi performans sergileyebilecekken sırf eski yüz olduğu için maçı yukarıdan izlemek zorunda kalacak. Bazılarının ise oynayamadığı için milli takım kariyeri riske girecek. Kimisi maç başı ücretini alamadığı için üzülürken, kimisi piyasanın azaldığını düşünecek. Bu ve buna benzer sebeplerden dolayı da ayrılıklar kaçınılmaz olacak.

    Ancak gündem de öyle iki ayrılık var ki; bence takımlarından ayrılmayı en son hak edecek iki isim olmaları rağmen, belki de gönderilmeleri kolay olduğu için tercih edilen iki İsveçli Samuel Holmen ve Johan Elmander. Holmen'in durumu fıkralık olduğundan önce Elmander'den başlayalım.

    Galatasaray kadrosunda tribüne çıkması muhtemel ismler olarak Dany, Riera, Elmander ve Amrabat isimlerini varsayalım. Bu isimlerden gönderilecek ilk isim kimdir? Bence kesinlikle Elmander değildir. Hatta gönderilmeyecek bir kişi aransa Amrabat ve Elmander yarışır. Ancak Riera'nın sağlam sözleşmesi, Dany'nin hatalara rağmen genç yaşı Elmander'i Galatasaray'da kurban yaptı. İki sezon öncesinin bionik adamı, "Golmander"i sessiz sedasız Ada'nın yolunu tuttu.Umarım Galatasaray Drogba ya da Burak'ın sakat veya formsuz olduğu dönemlerde Elmander'i aramaz.

     Gelelim diğer kurbanımız Holmen'e. Fenerbahçe'de tribüne çıkacak isimler Galatasaray'ınki kadar net olmasa da tahmin edilebilir. Alves, Sow, Kuyt ve Emenike kadroda yerleri kesin olan isimler. Kalan yedi futbolcudan ikisi onbirde, dördü tribünde ve biri de başka bir takımda yerini alacak. Takımdan gönderilmek istenen ilk isim Krasic olmasına rağmen, Galatasaray'da Riera ile başa bela olan yüksek maaşlı kontrat, Fenerbahçe'de Krasic ile gün yüzüne çıkıyor. Bu yüzden oklar zayıf halkalar Webo, Yobo ve yeni transfer(!) Holmen'e dönüyor. Üç isim de kaliteli olmasına rağmen bence Fenerbahçe'nin asıl ihtiyacı olan forvet-orta saha bağlantısını hakkıyla sağlayabilecek olan Holmen, isminin küçüklüğünün kurbanı olacağa benziyor.

Cumali Öncalır
twitter.com/concalir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder