7 Ağustos 2013 Çarşamba

2013-2014 Fenerbahçe Kadro Yapılanması ve Oyun Planı



Fenerbahçe için transfer sezonu, özellikle gelecek futbolcular bakımından bitti diyebiliriz. Forvet mevkisine düşünülen ve bütün yazımızı heba eden Cardozo transferi bana göre büyük bir şansla  Emenike ile sonuçlandı. Cardozo ne kadar iyi olursa olsun 30’lu yaşlarına gelmiş bir futbolcuya  bahsedilen paraların verilmesi çok mantıklı görünmüyordu. Çünkü yatırım olarak ölü olacaktı. Her ne kadar başarılı olursa olsun bu, Cardozo’nun son transferi olacaktı. Burada kazandığı parayı da başka bir yerde bulamayacağı için sözleşmesinin sonuna kadar kalacaktı. Emenike de ise durum biraz daha farklı. Yaş ve piyasası itibariyle buradan sonra yine kayda değer paralara bir transferi olabilir. Bu da yatırımı Cardozo’ya göre daha anlamlı hale getiriyor.
Emenike-Cardozo meselesini daha fazla uzatmadan Fenerbahçe’nin kadrosunun geneline bakarak gelecek  sezonun işaretlerine bir göz atalım. Öncelikle kadroda kalması muhtemel olan 10 yabancı  ismin kimler olabileceğine bakalım. Stoch’u PAOK’a kiralayan Fenerbahçe’de bir kişinin daha gitmesi gerekiyor. Yeni transferler Alves, Kadlec,Emenike ile birlikte Meireles, Sow, Kuyt, Baroni’nin yerleri kesin gibi gözüküyor. Bu durumda Yobo, Krasic, Holmen ve Webo dörtlüsünden biri sarı-lacivertli takıma elveda diyecek. İlerideki yeni üçlünün Sow-Kuyt-Emenike’den oluşacağını varsayarsak, herhangi bir sakatlık yada ceza durumuna karşı Webo takımda tutulacaktır. Krasic’te ise sözleşmesinden dolayı başka takımla anlaşması zor olacağından, en zayıf iki halka yani Yobo veya Holmen’den biri ayrılacaktır.

Geniş kadroya yeniden göz atacak olursak;
Yabancılar: Alves, Kadlec, Meireles, Baroni, Krasic, Sow, Webo, Kuyt, Emenike, (Holmen yada Yobo)
Yerliler: Volkan, Mert, Serkan, Egemen, Bekir, Serdar, Gökhan, Hasan Ali, Topal, Topuz, Selçuk, Emre, Alper, Caner, Salih, Recep

                Ortalama 26 kişilik bir kadroyla sezona başlayacak olan Fenerbahçe’de 11’in nasıl şekilleneceği orta saha dışında tahmin edilebilir görünüyor. Ancak  4-3-3  diyebileceğimiz bir sistem tercih eden  takımda, 9 alternatiften 3 kişinin seçileceği bir yerde problem olacağını zaten her üç Fenerbahçeli’den dördü(!) söylüyor. Ancak iki Salzburg maçı ve PSV maçlarındaki birkaç denemeden hangilerinin başarılı, hangilerinin başarısız olacağı ile ilgili bazı ipuçları edindik. Örneğin kesici ön libero mevkisinde Emre’nin oynamayacağını, öndeki üçlünün arkasında yabancı olacaksa Baroni, yerli olacaksa Salih’in tercih edilmesi gerektiğini, Eskişehirspor’da Ersun Hoca’nın Hürriyet’e verdiği iki stoperin arasına gelebilen ön libero stiline en uygun adamın Topal olduğunu gördük. Yani orta sahadaki ilk isim bence Topal’dır. İkincisi sezon başı formuyla Meireles ve ve yine bence yeni transfer olması bakımından Alper’dir. Baroni bu kadroda tercih edilmek istenilmesine rağmen sınıra takılacaktır.

                Defans  ve ofans yerleşmesinde ise roller daha belli gibi. Geride Volkan, Alves, iyileşince Egemen ve Gökhan, Kadlec. İleride ise Sow, Webo, Kuyt üçlüsünde Emenike muhtemelen Webo’nun yerini alacaktır.  Bu durumda yedek kulübesi lig için Mert, Bekir, Hasan Ali, Emre, Alper, Caner, Salih olacak gibi görünüyor. Avrupa için ise muhtemelen Hasan Ali ve başka bir yerli yerine Baroni ve Webo yer alacaktır. Hatta Baroni Alper yerine ilk onbire dahi geçebilir.

                Sezon başlamadan Fenerbahçe ile ilgili gördüklerim bunlar. Ancak eğer transfer yapılmazsa kadronun ciddi problemleri de yok değil. Özellikle forvet mevkisindeki yerli alternatifin hiç olmayışı ciddi bir handikap. Sağ bek konusunda da aynı handikap olmasına rağmen Bekir ve Topuz ile orası idare edilebilir. Ancak her ikisinin de bir Gökhan Gönül olmadığını biliyoruz. 

Yazar Notu: İki senedir şampiyonluğu rakibine kaptıran Fenerbahçe için öncelik kesinlikle lig şampiyonluğudur. Avrupa kupasında geçen seneki gibi ya da ona benzer bir başarı başta Aziz Yıldırım olmak üzere Fenerbahçelilerin büyük çoğunluğunu tatmin etmez. Dolayısıyla Avrupa kupalarına erken bir veda ya da CAS’tan gelecek olası bir men durumu şampiyonluk adına(imaj adına büyük bir eksi olduğunu kabul etmekle birlikte)  Fenerbahçe hanesine büyük bir artı kazandıracaktır. Aksi takdirde mücadele edilecek birçok kulvar Fenerbahçe’yi geçen sene olduğu gibi çok yorup, beklenmedik puan kayıplarına neden olabilir.

Cumali ÖNCALIR
http:concalir.blogspot.com
www.twitter.com/concalir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder