2 Haziran 2013 Pazar

Bir Şampiyonluk Kaç Para?

   


     Transfer sezonu yavaş yavaş hareketlenirken aklıma, kulüplerin harcadığı bu kadar paranın karşılığında hedefledikleri şampiyonluklara kaçar defa ulaştıkları ve her bir şampiyonluğu ne kadara mal ettikleri sorusu geldi. Bende transfere harcanan paraları öğrenmek için malum transfer bilgi sitesine girdim. Araştırmaya hem bilgilerin çok eskiye dayanması halinde güvenirliliğinin kaybolma ihtimalini, hem  Galatasaray'ın dört sene üst üste şampiyon olduğu seneleri hesaba katmanın adaletsiz olabileceğini düşünerek,  hem de bizzat kendimin futbolla tam anlamıyla haşır neşir olmaya başladığım 2000-2001 sezonundan itibaren başladım.

      2000-2001'den  bu sezonun sonuna kadar Fenerbahçe kulübü hiçbir transfer dönemini artıda kapatamamış. Yani her zaman harcadığı para, sattığı yada kiraladığı futbolculardan kazandığ paradan fazla olmuş. Tabi bu durum Fenerbahçe'nin kazandığı her şampiyonluğu da biraz "tuzlu" hale getirmiş.  Giderlerden gelirleri çıkardğımızda ortaya  195 Milyon Euro gibi bir rakam çıkıyor. 2000-2001 sezonundan günümüze Fenerbahçe'nin  5 şampiyonluk kazandığını düşünününce Fenerbahçe'nin her bir şampiyonluğunun kaba bir hesapla 40 Milyon Euro'ya mal olduğunu görüyoruz.

       Aynı süre zarfında şampiyonluk yaşamış bir diğer takımımız Beşiktaş'a bakınca son yıllara kadar dengeli giden, hatta Nihat Kahveci, Miroslav Karhan, İlhan Mansız, Ahmet Dursun ve John Carew gibi futbolcuların satıldığı yıllarda kasanın artıda kapatıldığı transfer dönemleri görüyoruz. Ama buna rağmen bu 13 sezonun toplamında Beşiktaş'ın da kasası ekside. Rakam ise 107 Milyon EuroBu paraya rağmen kazanılan şampiyonluk sayısı sadece 2 olunca her bir şampiyonluk ortalama 54 Milyon Euro'ya mal oluyor ki Beşiktaş bir şampiyonluğa harcanan para hesabında Fenerbahçe'yi geride bırakıyor.

        Hem para harcama, hem de futbolda yukarıdaki kulüplerimizin diğer rakibi Galatasaray'a gelince işler UEFA kupası zaferinden sonra biraz toparlansa da sonraki yıllarda israf yeniden alışkanlık haline gelmişe benziyor. Hakan Şükür, Ümit Davala, Hakan Ünsal, Fatih Akyel, Popescu gibi isimlerin para kazandırarak ayrılmaları 2001-2002 sezonunda kasayı artıda kapattırsa da sonraki yıllarda durum değişmiş. Özellikle son sezon Sneijder, Amrabat, Hamit, Burak ve Dany gibi isimlere çok büyük paralar harcayan ama bunun karşılığını şampiyonlukla alan Galatasaray'da harcanan para her zaman şampiyonluğu getirmemiş. Misimovic, Jardel, Lincoln, Elano gibi isimler zarar ettirerek ayrılan isimlerin başında geliyor. 13 yılda gelir-gider arasındaki farka baktığımızda ortaya çıkan rakam ise 83 Milyon EuroBu süreçte Galatasaray'ın da Fenerbahçe gibi 5 kere şampiyon olduğunu ve her bir şampiyonluğunun yaklaşık 17 Milyon Euro'ya patladığını düşünüce Galatasaray'ın şampiyonluklarını ezeli rakibinden daha ucuza mal ettiğini anlıyoruz.

      Gelelim bu süre zarfında şampiyon olmasına rağmen hesabını artıda kapatmış tek takım olan Bursaspor'a. Şampiyonluğa yaklaşan senelere kadar transferde ne para harcayan, ne de para kazanan bir kulüp olan Bursaspor için şampiyonluktan sonraki yıllarda bazı hareketlilikler başlamış. Şampiyon kadronun genç isimlerinin satışından gelen paralar ile Avrupa mücadelesi için onların yerine yapılan trasnferlere harcanan paralar genelde dengede gitmiş görünüyor. Bu 13 sezonda Bursaspor'un kasasında artı 670 Bin Euro kalıyor ki bu tablo Bursaspor'u şampiyonluğa para harcamadan ulaşan tek takım yapıyor.

      Bu yazıyı yazarken sadece futbolcular için ödenen bonservis ücretlerini ele aldığımı, futbolcuların yıllık maaşlarına ulaşamadığım için hesaba katmadığımı, 2010-2011 sezonunun şampiyonu konusunda hala bir tartışma olmasına rağmen TFF tarafından şampiyon Fenerbahçe ilan edildiği için Trabzonspor'u yazıya dahil edemediğimi belirtmek isterim.

Cumali Öncalır
http://concalir.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder