23 Temmuz 2013 Salı

Çok Ekmek, Az Köfte



     Geçen sezon ülkemizi Avrupa'da başarıyla temsil eden kulüplerimizin, katıldığı organizasyonlardan elde ettikleri maddi gelirler açıklandı. Açıklamaya göre Fenerbahçe 11,181,000 Euro, Galatasaray ise 24,782,000 Euro gelir elde ettiler. Geçen sezondan aklımda kalan Fenerbahçe'nin gerek grup gerekse eleme turlarında rekorları alt üst etmesi ve gruptan çıkmayı garantilediği  içerdeki Gladbach ve yarı finalde elendiği Benfica maçı dışında mağlubiyetinin olmamasıydı. Galatasaray'ın ise başlangıcının çok iyi olmamasına rağmen ilerleyen maçlarda durumu toparlamasıydı.

    Şampiyonlar Ligi gelirlerinin, Avrupa Ligininkinden daha fazla olduğunu bilmekle birlikte aradaki farkın bu kadar fahiş olabileceğini tahmin etmediğim için bu konu üzerine kendimce bir hesap yapmaya karar verdim. Hesabı sadece alınan galibiyete-beraberliğe yada atlanan tura göre değil de alınan puan ve oynanan maç başına kazanılan miktara göre yapmanın daha mantıklı olacağını düşündüm. Sonuca birlikte bakalım.

    Fenerbahçe'nin elendiği Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarını hesaba katmadığımızda gruplarda 6, ileriki turlarda da 6 olmak üzere toplam 12 maça çıktığını görüyoruz. Bu 12 maçın sadece ikisini kaybederken, üçünde de berabere kaldı. Yani Fenerbahçe geçen sezonki serüveninde 7 galibiyet ve 3 beraberlik ile tam 24 puan topladı. Kazandığı parayı aldığı puanlara ve oynadığı maçlara paylaştırdığımızda;

Puan başına: 465,000 Euro
Maç başına: 931,000 Euro  kazanç elde ettiğini görüyoruz.

     Tabloya Galatasaray tarafından baktığımızda ise grup ve ileriki turlarda oynadığı toplam 10 maçta 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile toplam 17 puan topladığını görüyoruz. Aynı hesabı Galatasaray için de yaptığımızda:

Puan başına: 1,455,000 Euro
Maç başına: 2,478,000 Euro  kazanç elde ettiğini görüyoruz.

     Sonuç olarak Galatasaray, Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarını da dahil edersek Fenerbahçe'ye göre 6 maç az oynayıp, 7 puan az kazanmasına ve bir tur daha az ilerlemesine rağmen gelirini ikiye katlamış durumda. Hatta benim hesabımla olaya baktğımızda bu fark üç katına yaklaşıyor. Kısacası sadece Avrupa'da başarı elde etmek, bunun için büyük yatırım yapan kulüplerimizi tatmin etmeyebilir. Avrupa'da başarı Şampiyonlar Liginde olursa doyurucu hale geliyor. Aksi takdirde Avrupa Liginde kazanılan para takımın deplasman masraflarını karşılamada bile yetersiz kalabilir. Hali hazırda Türkiye'deki kulüplerin en büyük hedefinin lig şampiyonu olarak Şampiyonlar Ligine katılmayı garantilemek olması gerekmektedir.
   
     Son iki sezonda her iki liginde tadına kupa kaldırarak bakmış olan Chelsea'nın  başarılı defans oyuncusu David Luiz'in Avrupa Ligini tavuğa, Şampiyonlar Ligini ise bifteğe benzetmesi, iki lig arasında sadece maddi yönden değil "lezzet" yönünden de büyük bir farkın olduğunu gösteriyor. Tabi ülke olarak her ikisine de aç olduğumuzdan tavuk-biftek ayrımı yapacak durumda olmadığımızı da belirtmek isterim

CUMALİ ÖNCALIR
http://concalir.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder