1 Ağustos 2012 Çarşamba

Çileğe gerek yok Pitbull al.(Galatasaray kadro analizi)

     Galatasaray başkanı Ünal Aysal'ın geçen seneki manken tanımından sonra bu seneki taze meyve isteği kimseyi şaşırtmadı. Fakat gel gelelim bu transfere Galatasaray'ın ihitiyacı var mıdır? Yoksa eldeki kadro yeter hatta artar mıdır? 
   
       Riera ve Baros'a teşekkür edilmeli ve mutlaka yolları ayrılmalıdır. İkisini bedavaya bile gönderilse yıllık kazanç 5,5 milyon euro olacaktır. Amrabat, Emre Çolak ve Engin Baytar varken Fatih  Terim'in geçen sene "Arda'nın gideceğini bilseydim Culio'yu bırakmazdı" dediği tangocuya(!) bu takımda sıra gelmez bence o da gönderilmelidir. Bu durumda takımdaki yabancı sayısı 7'ye düşer.

     Gelelim Melo mezvusuna Galatasaray uzun süredir ofansif orta saha oyuncu transferlerinde istediği verimi bir türlü alamamışken, milyonlarca eurolar verilip alınan Culio, Misimovic, Lincoln, Elano toplam kaydettikleri asist ve golden daha fazlasını yapmış, bunun üstüne de savunmanın önünde uzaklaştırdığı bir toptan sonra bile inanılmaz mutlu olan bir futbolcu için neden bu kadar tedirgin olunuyor anlamadım. Taraftar Melo'yu çok istiyor. Varsın kötü bir sonuç olursa da taraftar bir kereliğine hata yapmış olsun. Aldığımızı varsayarsak yabancı sayısı olur 8.

      Elmander,Burak,Necati,Umut ve yaşından dolayı bir sene daha şans verilmesi gereken Sercan Yıldırım forvet için yeter. Yani çileğe gerek yok. Yabancı sınırlamasını da düşünürsek sol beke yada forvete yapılacak bir transfer Galatasaray için lüks olacaktır. Şu unutulmamalıdır ki kadronun uğruna hazırlandığı Şampiyonlar Ligi maceramız kısa da sürebilir.

     Bu durumda takımda yeri garanti olan yabancılara bakalım: Muslera,Eboue,Ujfa,Melo,Amrabat,Elmander bunlardan hangisini kesip yerine sol bek yada forvet koyabiliriz hiçbirini dolayısıyla bu sene başka bir yabancı transfere gerek yok.

      Gelelim seneye; Ujfa giderse Danny onun yerini alır.Onun yerine bence Türk bir stoper alınmalı. Çünkü seneye artık sahada sadece 5 yabancı bulanacak.Bu isimde bence mutlaka Serdar Aziz yada Aykut Demir'den biri olmalı.

       Bu takımda yıllarca kalacak isimlere bakalım ve eksik kalan yerleri transferle dolduralım.
Muslera,Semih,Sabri,Danny,Hamit,Melo,Selçuk,Amrabat,Burak
Bu isimler dışındaki herkes tartışılabilir. O zaman bir sol bek ve bir forvet ihtiyacı ortaya çıkıyor.
İşte o zaman çilek mi olur yoksa ahududu mu olur bilmem ama kaliteli bir forvet alınabilir.Fakat bunun olması için Elmander'in takımda olmaması gerekir.
Yabancı değilde yerli bir forvet düşünülmesi gerekirse kesinlikle Gaziantespor'dan Muhammet Demir alınmalıdır.Çünkü çok genç ve dar olan iç piyasada çok önemli bir gölcü gibi duruyor.

       Galatasaray'ın diğer bir problemi ise yerli kaleci problemidir. Önümüzdeki bir kaç sene için değil ama daha sonrası için mutlaka bir Türk kalecinin kalede olması gerekir ki bunun yatırımının şimdiden yapılması lazımdır. Takımda Taffarel gibi bir kaleci antrenörü ve Muslera gibi kaleci varken kaleci yetiştirmek heralde kuvvetle muhtemel olsa gerek. Eğer yetiştiremiyorsak bu bölge için ise bence en önemli iki isim orjinleri ezeli rakibimize ait olan Mert Günok ve Ertuğrul Taşkıran'dır.
   
        Yazı biraz uzun oldu ama ben idareci veya teknik kadroya fikir verebilecek bir durumda olsaydım mutlaka bunları söylerdim.
    
         İlk blogum olduğu için büyük bir heyecanla yazdım. Teşekkürler...

1 yorum:

  1. Öncelikle yaptığın tesbitler için seni tebrik ederim.İyi bir yazı olmuş.

    Arda'nın transfer olayı gerçekten çok komik.Aslında ülkemizdeki yönetici ve direktörlerin transferin mantığına ve gerekliliklerine ne kadar hakim olamadıklarının yansımalarından biri bence bu olay.Ya bunu ciddi anlamda anlamıyorum!Sen sattığın bir futbolcuyu (üstelik daha senesi yeni dolmuş) neden tekrar almaya kalkıyorsun?Sonra adama sormazlar mı?"Madem alacaktın niye sattın?"

    Melo'nun olayı da durum anlamında farklılık arzetse de mentalite anlamında "bir Türkiye klasiği daha" dedirtiyor insana.Eğer amaç Melo'yu Galatasaray'da misyonunu tamamlamış bir futbolcu olarak gösterip yapılacak yeni bir transferle taraftarları heyecanlandırmaksa emin olun şu an Melo'nun takıma geri dönmesi kadar hiçbir şey Galatasaray taraftarını heyecanlandıramaz.Umarım Melo gelir de Dünya'da aynı takıma ikinci defa gelip de ilkine göre kat be kat bir coşkuyla havalimanında karşılanan ilk futbolcu olur ve yöneticilerle teknik heyet ne demek istediğimizi belki daha iyi anlarlar bu sahne karşısında.Ama biz her zaman işleri zorlaştırmayı severiz.Yani tutmuş bir "maya" varken neden riziko oynuyoruz?Kendi mevkisinde kendisini kanıtlamış, her kesimce taraflı-tarafsız performansı tescillenmiş, takıma uyumu kusursuz olan böyle değerli bir futbolcu varken daha kimi arıyoruz?Doğrusunu söylemek gerekirse Hagi'den sonra hiçbir futbolcu sahada beni Melo'dan daha fazla heyecanlandırmamıştı.Gidip Riera'lara, Culio'lara, Elano'lara, Lincoln'lere, Iliç'lere, Cana'lara milyonlarca dolar verip karşılığını alamayan yönetim!Size karşılık alabileceğinizin garantisi olan bir futbolcu!Bu adama 15 milyon da feda olsun!20 milyon da!

    Gerçekten duygularımıza ve düşüncelerimize tercüman olmuşsun Cumali.Umarım yetkili yerlere ulaşır bu yazın.Emeğine sağlık kardeş!

    YanıtlaSil