3 Ocak 2013 Perşembe

Adam Kaçırmalar Tekrar Başlayabilir...

        Ülkemizde bir transfer dönemi daha açıldı. Yine gazete sayfalarında dedikodular, çilekler, KOCAMAN hediyeler, bonservisi elinde ucuz yıldızlar ve bu dönemlerin olmazsa olmazı elit futbolcular boy boy yerlerini almaya başladılar.
     
        Ancak bu ve bundan sonraki transfer dönemlerinde alışılmışın dışında bir şeyler olacak gibi. O da Türk yıldızlara verilen önemin çok daha fazla olacağı gerçeğidir. Çünkü federasyonun aldığı kararla önümüzdeki sezondan itibaren sahada 5 yabancı futbolcu yer alacak. Bu da sahada bir tane daha fazla Türk futbolcu bulunacağını anlamına geliyor. Sözleşme imzalanabilecek oyuncu sayısının 10'dan 8'e düşürüleceğini de düşünürsek yerli topçular daha çok prim yapacak. Dolayısıyla zaten sınırlı olan kaliteli Türk futbolculara olan talep artacağı için piyasanın ruhu gereği fiyatlar da artacaktır. Zaten ülkemizde biraz parlamış olan hemşehri futbolcularımızın transfer bedellerine bakarsak fiyatların şimdi bile ne kadar fahiş olduğunu görebiliyoruz.
 
       Peki yabancı sayısına getirilen sınırlamanın artıları eksileri nelerdir? Yabancı sayısına getirilen sınırlama bence Türk futbolcusunu tembelleştiriyor. Çünkü kulüplerimiz yerli futbolcuya mecbur kalıyor. Ufak bir örnek verecek olursak Göhhan Zan ve Sabri Sarıoğlu bu kulüpte sadece yerli oldukları için kalıyorlar. Çünkü yıllardır izlediğim bu futbolcular üzerlerine hiçbir şey koyamadılar. Çünkü kafaları rahat. Ülkede stoper ve sağ bek yok. İyi olanlar da diğer büyük kulüplerde. Kulüp yabancı transfer yapamıyor, çünkü sınırlama var. Dolayısıyla bu yerlilere mecbur kalıyor.
     
       Bence yabancı oyuncuda sınırlama, sayıya değil diğer kriterlere getirilmeli. Örneğin alınacak oyuncunun kendi ülkesinin genç ve milli takımlarında  son 2 yılda oynadığı maç sayısına ya da milli takıma davet sayısına bakılabilir. Ama serbest piyasa ilkelerinin esas alındığı dünyamızda kesinlikle yabancı sayısı sınırlanmamalı, hatta serbest bırakılmalıdır. Endişe edilen milli takım başarısızlığına geldiğimizde ise milli takımları başarılı olan ülkelerde yabancı oyuncu sayısında herhangi bir sınırlama göremiyoruz. Örneğin Barcelona takımında yabancı sayısı serbest olmasına rağmen ilk 11'in en az 8 tanesi İspanyol ve hatta altyapı oyuncusu. Kısacası iyi, çalışkan ve yetenekli oyuncuyu başka bir yabancı oyuncuya kimse tercih etmez. Bu oyuncuları yetiştirileceği yerin adresini de artık herkes biliyor. Altyapı...

      Önümüzdeki transfer dönemlerinde yöneticilerin, ülkedeki yetenekli futbolcuları takımlarına kazandırmak için ellerini ceplerine çok daha fazla sokmaları gerekecek gibi görünüyor. Hatta bazen paranın yetemediği yerlerde, aynen geçmiş yıllarda olduğu gibi bazı futbolcuları isteyerek yada istemeyerek  kendi kulüplerine kaçırabilirler.

Kalın sağlıcakla...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder