5 Ocak 2013 Cumartesi

REÇETE

       Transfer dönemi yeni başlamışken büyük takımlarımıza bir reçete yazayım dedim. Yalnız bu reçeteyi federasyonun aldığı yabancı sınırlaması kuralının aynen devam edeceğini varsayarak kaleme alıyorum.
   
       Öncelikle gelecek seneden itibaren sahadaki ve yedek kulübesindeki futbolcu sayılarının yarıdan fazlasının Türk ya da devşirme futbolculardan oluşacağını düşünürsek takımların kadrolarına katacakları yabancıları çok ama çok dikkatli seçmeleri gerekeceğini söylemek yanlış olmaz. Ama ondan daha da önemlisi mevcut yerli oyuncu havuzundan en iyi seçimi yapmak. Çünkü yerli futbolcularımızı en iyiden en kötüye doğru sıraladığımızda üsttekiler çok büyük paralara büyük takımlarımıza diğerleri de daha uygun fiyatlara diğer kulüplerimize dağılacak. Hiçbir oyuncumuz yurt dışına çıkmayacak çünkü burada kazandıkları paraların yurt dışına çıktıklarında rüyasını bile göremeyecekler. Bu durumda takımların bu gerçeği görerek kadrolarını şimdiden millileştirmelerinde yarar var.

       Üzerine mesai harcanacak iki seçenekten birinin devşirme futbolcular olduğundan bahsetmiştim. Buna en iyi örnek 34 yaşından gün almış olmasına rağmen Nobre'nin hala büyük takımlarımız tarafından isteniyor olması. Türk statüsünde oynaması ve biraz eli ayağı düzgün futbolu onu hemen aranan futbolcu yapıyor. Tita, Vederson ve nerede olduğunu bilmediğimiz ama yakın zamanda takımlarımızın birinde görmemiz muhtemel olan Aurelio bu neslin son örnekleri.

       Mesut Özil, Arda Turan, İlkay Gündoğan ve Nuri Şahin'in 30'lu yaşları devirmeden ve yıılık en az 5-6 milyon euroları garanti eden sözleşmeler önlerine konulmadan bu diyarlara geleceklerini düşünmüyorum. (Kral Kupası maçları hariç 1 yıl top oynamamış Hamit örneğinden yola çıkarak bu kanıya vardım.) Mevlüt, Ömer Toprak, Tolga Ciğerci, Mehmet Ekici, Tunay Torun, Tolgay Arslan Serdar Taşçı,Sercan Sararer gibi futbolcuların ise aslında oynadıkları liglerin vasat oyuncuları olduklarını düşünüyorum ve yazacağım reçetede bu isimlere değerlerinin üzerinde fiyat biçildiği için yer vermiyorum.

     Bu isimler dışında gurbetçi oyunculardan beni en çok ve tek heyecanlandıran ismin Kerim Frei olduğunu söyleyebilirim. Hızı, top tekniği ve yaşı düşünüldüğünde takımlarımıza, bu oyuncuyu daha fazla palazlanıp fiyatı artmadan kadrolarına kazandırmalarını acilen öneririm. Kaleci pozisyonunda ise Trabzon dışındaki bütün kulüplerin sıkıntılı olduğunu düşünürsek formsuz olsa bile Sinan Bolat mutlaka alınmalı.

     Gelelim iç piyasaya. Burdan yapılacak her transferin el yakacağını en başta söyleyeyim ama durum bu yapacak birşey yok.Kalesini ucuza sağlama almak isteyen varsa kaleci fabrikası Trabzon'un 1461'inden Fatih Öztürk'ü hemen alsın. Aykut Demir ve Serdar Aziz isimleri, ligdeki stoperlerin çoğunun yabancı olduğunu düşünürsek kaçırılmamalı. Ordu'dan Atila Turan sol bek için düşünülebilecek tek seçenek olarak görünüyor. Yurt dışı altyapısı ve izlediğim kadarıyla iyi olan sol ayağı Türkiye standartlarında iş yapar. Orta sahada ilk isim herkesin malumu Alper Potuk. Yine 1461'den iki sarı fırtına Göksu Alhas ve Yusuf Erdoğan çok hızlılar. Antalya'dan Emrah Başsan sol ayaklı topçu sıkıntısına  ve Antep'ten Muhammet Demir ise gol sıkıntısına çare olur. Bursa'yı büyüklerden saymazsak Ferhat Kiraz ve daha önce büyük takım görüp başarısız olmasına rağmen Musa Çağıran bu takımdan alınabilecek isimler.

     Kayserispor'a ayrı bir parantez açmak istedim. Mevcut kadrolarının büyük çoğunluğu Türk ve genç. Dolayısıyla Kayseri bu süreçte ciddi paralar kazanacak gibi duruyor. Sefa Yılmaz, Ömer Bayram, Okay Yokuşlu, Abdullah Durak ve Eren Güngör büyük takımlarda görmemiz muhtemel isimlerden bazıları.

     Kısacası büyük kulüplerimize önerim; yaşı kemale ermiş yabancılara büyük paralar verip, izleme komitesi adı altında sadece, okyanus aşırı ülkelerdeki futbolcuların menajerleri tarafından topçunun en iyi maçlarının montaj edildiği videoları izleyip transfer yapacağınıza ve bu transferler tutmadığında adamları postalamak için akla karayı seçeceğinize gelin burada bahsettiğim adamları bir an önce, ucuzken alın. Yoksa yarın bu reçete de işe yaramaz, ameliyat gerekebilir.

    Kalın sağlıcakla...

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder