22 Ocak 2013 Salı

Bu Ne Yaman Çelişki Beyler?

       "Maraton" programının açık kanaldan yayınlandığı günlerden beri maç sonu programlarını takip ederim. Bu programlarda konuşulardan çok; yaşanan hararetli tartışmalar, sıklıkla yapılan gaflar, tiyatral hareketler, söz hakkı doğanların yayına bağlanmaları ve hep kaynağı gizli tutularak verilen son dakika haberleri ilgimi çekmiştir.  Son zamanlarda sosyal medyanın daha aktif kullanımı ile herkesin programlara ulaşabilme imkanın artması programları daha da hareketlendirdi.

          Bu programlarda genel olarak takımların futbol başarı durumları, transfer haberleri, yaşanan gerilimler, ve Türk futbolunun genel gidişatı tartışılıyor. Programların büyük çoğunluğunda ise bir memnuniyetsizlik, karamsarlık ve üç büyükler odaklı bir yapı var. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın çok konuşulmasını yadırgamıyorum. Çünkü taraftar kitleleri ve izlenme kaygısı göz önüne alınıdığında bu yapının kabul edilebilir olduğu söyleyebiliriz. Fakat Bursa'nın şampiyon olduğu gün bile böyle tarihi bir olay yerine Fenerbahçe'nin şampiyonluğu nasıl kaçırdığının konuşulmasını da yadırgamyor değilim.

          Fakat son bir kaç haftadır bu programlarda konuşulan,
 kabul edemediğim ve bana çok saçma gelen bir durum var. Dört büyüğün aynı anda puan kaybettiği bu hafta, ligin lideri ile sonuncusu arasındaki puan farkının az olmasının yapılan kötü transferlere ve ligin kalitesiz olmasına bağlanması bana çok saçma geldi. Daha önceki yıllarda hep İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya gibi büyük ligleri; herkesin herkesi yenebilmesi, kimin şampiyon olacağının belli olmaması ve puan farklarının az olması gibi nedenlerle bize iyi örnekler olarak gösteriliyor ve liglerin kalitesinden dem vuruluyordu. Bizim ligimizde ise öndeki takımların arayı açmasının, ligde erken kopmalar olmasının ve takımların hedefsiz kalmalarının ligi tatsız bir hale getirdiğinden dert yanılıyordu. Hatta ve hatta alt ligimizin, daha çok hedefe oynayan takımlar olduğu için daha heyecanlı ve izlenilebilir olduğundan bahsediliyordu.

         Peki ligimiz tamda diğer liglere özenildiği gibi; heyecanlı, mücadele gücü yüksek ve sürprizli bir hale gelmeye başlamışken bu eleştiriler neden? Büyük takımların transfer hatalarının yanında birazda küçük takımların transfer başarılarını ve emeklerini konuşmak daha iyi olmaz mı? Kısacası lig şu anda futbol kalitesi bakımından önceki yıllara göre oldukça tatminkar. Futbol kalitesinin önündeki engellerden biri ise tesisler. Onlarda da  önümüzdeki yıllarda önemli gelişmeler olacağa benziyor. Türk futbolundaki birçok sorun halledilebir. Yeterki futbolumuzu vasıflı ve en önemlisi adil insanlar yönetsin.

         Kalın sağlıcakla...


    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder