10 Ocak 2013 Perşembe

KAPılmayalım rüzgara...

     Fatih Terim geçen senenin başında takımın başına geçtiğinde kafasındaki sistemin 4-2-3-1 olduğu anlaşılıyordu. Bu sistemi ligin ilk 7-8 haftasında denemesine rağmen takımın bu sistemde tam anlamıyla başarılı olduğunu söylemek oldukça zor. Fatih Hoca da bu durumu görmüş olmalı ki daha önce Galatasaray'da oynattığı ve başarılı olduğu 4-4-2 sistemine döndü. Sonucunda bu sistemle başarılı oldu.

     Yeni sezon başlarken yapılan transferlere bakıldığında da takımın kanatlarına transferler yapıldığını görüyoruz. Özellikle Hamit Altıntop için bunca paranın harcanmasının sebebi sağ tarafı ona emanet etmekti. Ayrıca Kayserispor'da 4-3-3 sistemin solundaki başarısı ile göze giren ve kayda değer bir para harcanarak alınan Amrabat'ın da  yarım sezon boyunca 4-4-2 sistemine adapte etmek için uğraşıldığını, Amrabat'ın bizzat kendi yaptığı açıklamalardan anlıyoruz.  Ayrıca Fatih hocanın son oynanan Alanya maçı sonrasındaki basın toplantısında sorulan bir soru üzerine sistem değiştirmenin çok kolay olmadığını, şu anda oynanılan sistemin oturtulması için çok uzun süredir mesai harcandığını deklare etmesi de hocanın kafasında bir sistem değişikliği düşüncesi olmadığının izlerini bize yansıtıyor.

     Fakat son günlerde bir transfer haberi benim kafamı oldukça karıştırmaya başladı. O da isminden ve kariyerinden dolayı milleti oldukça heyecanlandıran Sneijder transferi. Sneijder yaptıklarına bakıldığında heyecanlanmayacak bir isim değil, fakat bence Galatasaray'ın oynadığı sistemde bence yeri yok. Bu sözüm Sneijder burda başarılı olamaz, iş yapamaz, iyi topçu değil gibi anlaşılmasın . Sadece Wesley'i bu takıma yerleştirmek için herşeye sil baştan başlanılması gerektiğini, daha önce denenip başarılı olunamamış bir sistemi yeniden denemek ve mevcut kadrodan yıldız saydığımız oyunculardan birinin kesik yiyeceği anlamına geliyor. Örneğin 4-3-3'e dönülürse orta sahayı Melo-Selçuk-Sneijder diye düşünürsek forvet Amrabat-Burak-? olacak. Soru işaretinin yerinde Hamit'in başarılı olabileceğini düşünmüyorum. Hamit'i orta sahaya alırsak Sneijder'i forvetin neresinde kimin yerine oynatacağız? Bence burada da sıkıntılar var. Bu senaryoların hepsinde Elmander ve Umut'un ikisinin de yedek bekleyeceği anlamına geliyor. Yapılacak bu değişikliklerin hiçbirinin bence azda olsa ritim yakalamış bir takımı daha ileri taşıyacağını düşünmüyorum.

    Sonuç olarak 4-4-2 sisteminin Fatih Terim ve Galatasaray için en ideal sistem olduğunu, Sneijder'e harcanacak 35-40 milyon euronun çok fazla olduğunu ve Galatasaray'ın asıl eksik mevkilerinin herkesin malumu olan defans ve sol bek olduğunu düşünüyorum. Olaya taraftar olarak bakınca Sneijder gibi bir futbolcunun takımda izlemek çok cazip görünüyor fakat geçmişte büyük heyecanlarla karşıladığımız büyük isimlerin nasıl geri gittiklerini ve bize neler kazandırmadıklarını düşününce  transfer dönemi rüzgarına kapılmamanın daha mantıklı olacağını düşünüyorum...

Kalın sağlıcakla...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder