9 Nisan 2013 Salı

Biz Bitti Demeden...

     


      Hafta içi oynanan Real Madrid-Galatasaray maçında çok da sürpriz olmayan bir skorla karşılaştık. Dünyada çok az takımın sahip olduğu bir ofans hattına karşı, bekleri hiç çalışmayan bir savunmayla karşı koyan Galatasaray'ın üç gol yemesi anormal değildi. Ancak ileri ucu kaliteli ve formda sayılabilecek takımımızın birkaç etkili pozisyon bulmasına rağmen tabelada 3'ün karşısına 1 yazdıramaması asıl sürprizdi. Açıkçası bu durum da işleri hayli zora soktu. Böylece zaten %5-10 olan tur şansımız bu neticenin ardından %1'lere hatta daha aşağılara indi. Fakat Adam Fawer'in Olasılıksız kitabını okuyanlar bilir; ihtimal milyonda bir de olsa ihtimaldir ve gerçekleşmesi mümkündür.

     Şimdi yazacaklarıma belki rövanş günü Real Madrid golü bulduğunda kendimde çok güleceğim ancak ümit fakirin ekmeğidir demişler. Biz de ümitlerimizi dile getirelim. İlk önce olaya rakibimiz tarafından bakalım. İlk maçta aldıkları skor ile turu neredeyse garantilemiş olmalarına rağmen sarı kart cezalısı durumuna düşen Xabi Alonso ve Sergio Ramos onlar için çok önemli eksikler. Özellikle Alonso'nun orta saha organizyonundaki önemi yadsınamaz. Ramos'un yerine oynayacak olan Pepe'nin hız problemi ve agresifliği bizim için avantaj olabilir. Ayrıca turun neredeyse kesin olarak görülmesi bir motivasyon eksikliğine ve kadroda rotasyona neden olabilir.

     Bizim eksiklerimiz ise daha ciddi. İlk başta umitsizlik bizim için en önemli dezavantaj. Taraftarımızın turdan çok galibiyet için takımının arkasında olması ve futbol için doksan dakikanın oldukça uzun bir süre olduğunu unutmaması lazım. Bana göre ilk maçın kahramanı olan Dany'nin eksikliği zaten aksayan bir defansımız varken daha çok hissedilecektir. Diğer eksik Burak için UEFA'ya yapılan itiraz kabul edilirse ne ala. Yok edilmezse ilk maçtaki performansını düşününce karalar bağlayacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Hatta onun yerine oynayabilecek isimlerden biri olan Elmander'in tekrar böyle bir maçla taraftarla buluşacak olması takım için avantaj bile olabilir.

     Birazda maçta takımımızın hangi sistemle ve nasıl bir oyun anlayışıyla sahada olacağına bakalım. Eğer Burak'ın cezası iptal edilmezse Fatih Hoca'nın Elmander'i direk oynatmayıp maça tek forvet Drogba ve onun kenarlarında Amrabat-Hamit ile çıkacağını düşünüyorum. Bu durumda Sneijder de yıllarca oynadığı yerde yani forvet arkasında yerini alacaktır . Belki de bu sistem ihtiyacımız olan üç golü bulmamızda daha etkili işleyebilecektir.

      Ancak bu senaryoların tamamı gol yemememiz durumunda anlamlı olacak. Zaten gol yediğimiz takdirde sahadaki oyunun gazozuna oynanan halı saha maçından farkı kalmaz ki bunu hiç istemeyiz. Euro 2008 'de birçok sefer " bu iş bitti, buraya kadarmış" dendiğinde Fatih Terim yönetimindeki aslanlar öyle olmadığını göstermiş ve tüm dünyaya birşeyi ezberletmişti: "Türkler bitti demeden bitmez." Belki şimdi çok daha zor. Ama neden olmasın ki!

CUMALİ ÖNCALIR
http://concalir.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder