23 Nisan 2013 Salı

"FOS" Galacticos

 
    Transfer ve Real Madrid isimleri bir arada anıldığında akla o dönemin en sansasyonel transfer haberleri gelir. Çünkü ortada dönen rakamların hepsi neredeyse çift haneli milyon eurolar, alınan futbolcular ise o dönemin hakkında en çok konuşulan isimleridir. Bu yüzden Real Madrid'in bilinen bir başka adı da Yıldızlar Topluluğu anlamına gelen "Los Galacticos"dur.

     İki-üç hafta önce Şampiyonlar Ligi'nde karşımıza çıkan Madrid kadrosundaki oyuncuların piyasa değerlerini incelediğimizde bir Los Galacticos oluşturmanın ne kadara patlayacağı ile ilgili bir fikir sahibi olabiliriz. Yedeklerini, teknik kadrosuna verilen paraları hesaba katmadan, sadece o maçlarda sahaya çıkan ilk on bir değeri baktığımızda bile 350 milyon eurolara yaklaşan bir rakam görüyoruz. Fakat büyük kulüp olup, her zaman en yukarıya oynamanın bir bedeli olduğunu da unutmamalıyız.

     Ancak Real Madrid'in  de transfer geçmişi her zaman son dönemlerdeki kadar parlak olmamış elbette. Her kulübün başına gelen "transfer tutmaması" problemi bu kulübün de başına gelmiş. Harcanan onca paraya rağmen bu kulüpte oynamış olduğunu dahi hatırlamakta zorlandığımız birçok futbolcu var. Son on yılda yapılan transferlere baktığımızda inanılmaz paralar harcandığını ve bu oyuncuların birçoğunun beklentilerini karşılamadığını görüyoruz. Listeye Real Madrid için küçük, insanlık için büyük paralar harcanarak alınan "olmamış" futbolculardan başlayalım:

    Esteban Granero: 4 Milyon £
    Ricardo Carvalho: 8 Milyon £
    Alvaro Negredo: 5 Milyon £
    Antanio Cassano: 5 Milyon £
    Cicinho:  4,5 Milyon £
    Pedro Leon: 10 Milyon £

      Listemizin ikinci kısmında ise Real Madrid için bile dişe dokunur paralar harcanarak alınmış ve neredeyse tamamından verim alınamadan gönderilmiş isimler var.

      Nuri Şahin:  10 Milyon £
      Rafael Van der Vaart: 15 Milyon £
      Royston Drenthe: 14 Milyon £
      Gabriel Heinze: 12 Milyon £
      Michael Owen:  12 Milyon £
      Jonathan Woodgate: 18,3 Milyon £
      Walter Samuel: 23 Milyon £
      Julio Baptista: 20 Milyon £
      Fernando Gago: 20 Milyon £
   
      Son bölümde ise alınırlarken olay yaratan fakat kulüplerine katkıyı, gösterdikleri  performanstan çok forma  satışıyla sağlamış isimlere bakalım.

      Robinho: 24 Milyon £
      Klaas Jan Huntelaar: 27 Milyon £
      Wesley Sneijder: 27 Milyon £
      David Beckham: 37,5 Milyon £
      Arjen Robben: 36 Milyon £
      Kaka: 65 Milyon £

    En iyi dönemlerinde Real Madrid gibi dünyanın en iyi takımlarından birine transfer edilen bu futbolcuların bile tutmadığını düşünürsek ligimizdeki transfer yanlışlarına çok da kızmamak gerektiğini düşünüyorum. Yukarıdaki örnek,  paranın problem olmadığı bir yerde "Los Galacticos" kurmak hedefiyle çıkılan yolun sonunun "FOS Galacticos" a çıkması transferin tam bir kumar olduğunun kanıtı.

 Cumali ÖNCALIR
http://concalir.blogspot.com
   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder