10 Nisan 2013 Çarşamba

Tatsız Tutsuz Bir Mayıs

   


    Geçen yıl Avrupa'da liglerin sonu heyecan dolu geçmişti. Özellikle ligimizde son maçın son düdüğüne kadar devam eden şampiyonluk yarışı futboldan maksimum zevk almamızı sağlamıştı. Bizden başka İngiltere ve Fransa'da da yarış son dakikaya kadar devam etmiş, İtalya ve Almanya'da son haftalara kadar sürmüştü.

   Bu sezon ise durumlar geçen seneye göre oldukça farklı. Almanya'da Bayern bu haftasonu şampiyonluğunu bir rekor ile ilan etti. Bitime 6 hafta kala şampiyonluk ilan etmek ancak üçüncü dünya ülkelerinde görebileceğimiz bir tablo iken Avrupa'nın göbeğinde Bayern'in bu başarısı Şampiyonlar Ligindeki rakiplerine korku saldı. İngiltere'de de durum Almanya'dakinden farksızdı. Ancak haftasonu oynanan Manchester derbisindeki City galibiyeti farkı 12'ye indirdi. Ancak Ada'da tek hedefi lig kalan United bu puan farkının kapanmasına izin vermez ve şampiyonluğu kazanır. İspanya baktığımızda ikinciliği kabullenip rotasını Şampiyonlar Ligi'ne çevirmiş bir Real Madrid görüyoruz. Dokuz hafta kala aradaki 13 puan,  muhattap Barca olunca  kapatılması neredeyse imkansız bir fark. Lafın özü Barcelona'da orada şampiyon olur.

    Şimdi de şampiyonluğu yukarıdakiler kadar kesin değil ama muhtemel olanlara bakalım. Munih'e her iki maçta da 2-0'lık skorlarla mağlup olup Avrupa defteri kapatan Juve için lig şampiyonluğu gerçekçi hedef ve aradaki 9 puan az kaybeden Juve için büyük avantaj. Fransa'da takıma büyük yatırım yapan PSG'nin az da olsa bir üstünlüğü söz konusu. İyi oynadığı iki maçın ardından Barca'ya elenmeleri tüm motivasyonlarını lige vermelerini sağlayacaktır. Bu da zaten avantajlı götürdüğü şampiyonluk yarışını kazanmasını beraberinde getirir. Bizde ise ipler tamamiyle Galatasaray'ın elinde. Kadıköy'deki derbiye kadar maçlarını kayıpsız götürürlerse rahat şampiyon olurlar. Ancak o ana kadar yaşanacak bir puan kaybı bile arkalarında hazır bekleyen Fenerbahçe için inanılmaz bir ikram olur ve bence moralsizliğinde etkisi ile ligi kaybedebilirler. Bunlar dışında Avrupa'nın en çekişmeli ligi ise Hollanda'da geçeceğe benziyor. Ajax , PSV, Vitesse ve Feyenord son haftaya kadar yarışa devam edeceklerdir.

    Hal böyle iken geçen senenin Mayıs ayı gibi heyecan dolu lig sonları görmemiz zor. Tabi ümitsizliğe kapılmaya da gerek yok. Öyle iki ihtimal var ki gerçekleşmesi durumunda değil geçen seneyi unutturması yıllarca aklımızdan çıkmama garantisi bile verebilirim. Bunlardan birincisi Şampiyonlar Ligi finalinde bir El-Classico, ikincisi ise Fenerbahçe'nin Amsterdam'daki iki takımdan biri olması. Özellikle ikinci ihtimalin gerçekleşmesi ve Fenerbahçe'nin kupayı kaldırması başta Fenerbahçe taraftarı olmak üzere tüm Türk milletine yıllarca unutamayacakları bir Mayıs daha yaşatmış olur.

CUMALİ ÖNCALIR
http://concalir.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder