5 Mayıs 2013 Pazar

Sıcak, Daha Da Sıcak Olacak...



    Dünya futbol piyasasında transfer hareketliliği çok erken başladı. Flaş haberler şimdiden duyulmaya başlandı bile. Mario Götze'nin şimdiki kulübünün en büyük rakibi Bayern Munih'e gerçekleşen beklenmedik transferi ortamı ısıttı diyebiliriz. Durum şimdiden böyle ise yaz aylarında daha hangi haberleri okuyup, hangi rakamları duyduğumuzda ağzımız açık kalacak Allah bilir?

     Konumuza Götze ve ona paralel olarak Dortmund takımından devam edelim. Açıkçası Götze transferi, gittiği takım Bayern Munih olmasaydı çok da şaşırtıcı olmazdı. Zaten böyle bir futbolcunun taliplerinin çok olacağını ve Dortmund yönetiminin de "değerini bulanı satarım" felsefesi transferin habercisiydi. Dortmund takımında gitmeye aday birkaç isim daha var. Bunlardan ilki ve gideceği kesinleşeni Lewandoski. Lewandoski'ye Real Madrid'in ilgisi biliniyor fakat Münih gerçeği bu transferde de karşımıza çıkıp bizi şaşırtabilir. Diğer isim ise Türk asıllı İlkay Gündoğan. O da orta sahaya Türk kökenli Alman almayı alışkanlık haline getiren Madrid'e gidebilir. Almanya'da Draxler, ter Stegen gibi isimler transferleri ses getirecek diğer isimler.

     Ancak bu yazın Real Madrid için de oldukça kritik geçeceği su götürmez bir gerçek. Çünkü ligden sonra Şampiyonlar Ligi yarışından kopulması Mourinho'nun da geleceğini sorgulanır hale getirdi. Daha önce Chelsea ve İnter örneklerinde olduğu gibi Mou'nun ansızın çekip gitmesi Madrid'deki birçok futbolcunun da transfer haberlerinde adının geçmesine neden olabilir. Bunların en başında Ronaldo geliyor. İnanılmaz istatiklere imza atmasına rağmen bir türlü en büyük vitrinde yani Şampiyonlar Ligi'nde en iyi olamaması, onun gibi egoları yüksek bir adam içi kabullenilebilir bir durum değil. Bunun üstüne bir de Mourinho'nun takımdan ayrılması Ronaldo'nun yeniden adaya dönmesine yada PSG'nin ilginç projesine(!) katılmasına neden olabilir.

   İngiltere'ye baktığımızda ise Gareth Bale'in büyük bir transfere imza atabileceğini düşünüyorum.Sol tarafın her yerinde oynayabilen yetenekli Gallerli birçok takımı peşinden koşturacağa benziyor.İngiltere başını beladan bir türlü kurtaramayan Luis Suarez'in İspanya yada Almanya'ya hareketi kendi kariyeri açısından önemli bir dönüm noktası olabilir. Onun dışında David Villa'dan beklediğini alamayan Barcelona için Sergio Agüero transferi hiç de şaşırtıcı olmaz. Rooney'in PSG  için Fransa'nın yolunu tutması da ilginç gelişmelerden biri olabilir. Ligdeki bazı yaşlı kurtların transferleri de gündem yaratabilir ancak Kolo Toure, Rio Ferdinand gibi isimlerin transferlerinin büyük kulüplere olacağını zannetmiyorum. De Gea'nın Manchester United'da bir türlü istenilen seviyeye gelememesi kaleci sıkıntısı yaşayan Barca ve Madrid gibi kaleci problemi yaşayan takımlar için iyi bir seçenek olabilir.

     İtalya'ya bu saatten sonra büyük futbolcuların gideceğini zannetmiyorum. Düşen popularite ve futbolcu maaşları İtalya'yı cazibe merkezi olmaktan çıkardı. Tabi bu durum, orada iyi futbolcu yok anlamına gelmez. Özellikle Cavani bu yaz uğruna en çok savaş verilecek isimlerin başında geliyor. El-Sharawy de eğer Milan sözleşmesini uzatmamış olmasaydı transferin aranan isimlerinden haline getirirdi. Milan'ın bu hamlesi Sharawy'i almak isteyenin kesenin ağzını açması gerektiğinin İtalyancası oluyor. İspanya'da önce anlattığım gibi durum kritik. Yarı finaldeki Alman üstünlüğü ilginin La Liga'dan Bundesliga'ya kaymasına neden olabilir. İki elit hoca Mourinho ve Guardiola'nın İspanya'dan ayrılması büyük hoca seven büyük topçuların da La Liga'dan ayrılmasına neden olabilir. Özellikle Falcao'nun İngiltere'ye yolculuğu neredeyse kesin gibi gözüküyor. Yine tutturamayanlardan Fernando Torres, Falcao'nun yerine yeniden Atletico'ya dönebilir.

      Ligimizde ise Galatasaray'ın yapacağı bir yada iki transfer dışında olay yaratan yabancı transferi olacağa benzemiyor. Bunun en büyük nedeni şu anda mukaveleleri devam eden yabancıların taliplerinin olmayışı ve yabancı sınırlamasının daha katı hale gelecek olması. Dolayısıyla yerli piyasada biraz kalbur üstü olan futbolculara inanılmaz paralar ödenecek. Alper Potuk, Onur Kıvrak, Aykut Demir yurt içinde ses getirecek transferler olacağa benziyor. Büyük takımlarda yer bulamayan bazılarının da Anadolu ekiplerine geri dönüşü flaş haber olarak verilse de çabuk unutulacaktır. Bu yaz yukarıdaki yada daha aklımıza gelmeyen birçok transferin ve son dakika haberlerinin de etkisiyle oldukça sıcak geçecek gibi duruyor.

Cumali Öncalır
http://concalir.blogspot.com

 

   

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder