17 Şubat 2013 Pazar

Doğru Söyle Piero

                      Trabzon-Fenerbahçe maçı bittikten sonra bütün spor programlarında topun çizgiyi geçip geçmediği tartışılıyordu. Hatta kanalların çoğunun görüntü yayınlama hakları olmadığı için ekranda oskarlık  canlandırmalar gerçekleşiyordu. Kağıt ile direk yapanlar, Egemen rolüne bürünenler, piero görevi yapanlar... Açıkça söyleyim bu pozisyon gibi üç tane daha pozisyon olsa, hakem de hepsinde gol kararı verse dahi Fenerbahçe o sahadan galip ayrılırdı. Çünkü son iki maçtır, özellikle deplasman maçlarını çok iyi oynuyorlar.


                    Konumuza tekrar dönelim. Pozisyonda Adrian topa yaklaşık 35 metreden vuruyor, topun kaleye ulaşması da en fazla iki saniye sürüyor. Yan hakemin de kale çizgisine olan uzaklığının 25 metre olduğunu varsayalım. Doğru karar verebilmesi için iki saniyede dip çizgide olması gerekiyor ki bunun için saniyede 12,5 metre kat etmesi gerekiyor. Ufak bir hesap yaparsak hakemin oraya yetişebilmesi için 100 metreyi 9,58 ile koşan Usain Bolt'tan daha iyi bir performans sergilemesi şart. Dolayısıyla yan hakemden sağlıklı bir karar vermesini beklemek sadece fanatiklikle açıklanabilir.

                  Durum bu iken koca koca adamların 6-7 farklı açıdan çekilmiş görüntüleri, on defa yavaşlatarak izleyip bir de üstüne "bence gol değil, görünen o ki gol " gibi laflar etmeleri manidar. Bu da yetmezmiş gibi bilgisayarlardan yardım alarak elde edilen "piero" görüntüleri ile hakem kararnın yanlış olduğunu söylemezler mi? Bunu yapanların bir kısmının da eskiden  hakemlik yapan isimler olup, zamanında verdikleri kararlarla çok canlar yaktıklarını hatırlatayım.

                  Futbolumuzda son zamanlarda tartışmalı pozisyonlar hakkında karar vermek için yayıncı kuruluştan yardım isteme moda oldu. Peki bu kadar fazla kamera tarafından takip edilemeyen, hatta hiç kamera olmayan maçlardaki olaylar ne olcak? Diğer süper lig takımları ve alt lig takımlarımız  haklarını, görüntü üzerinden  sadece büyüklerle yaptıkları maçlarda mı arayabilecek? Yada hakemler ne yapacak? Bir bilgisayar sistemi gibi eksiksiz olmaya mı çalışacak? Bence teknolojinin futbolun içine bu şekilde girmesi yanlıştır. Girecekse teniste olduğu gibi kararlara anında etki edebilecek şekilde girmelidir. Stüdyolarında, önlerinde dev ekranları ile yorumcularımıza ahkam kesmede yardımcı olması için girmemelidir.


Cumali ÖNCALIR
http://concalir.blogspot.com
https://twitter.com/concalir
concalir@windowslive.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder