29 Mart 2013 Cuma

Ertele - Me

     Herşey geçen sezonun play-off bölümünde Galatasaray' ın şampiyonluğu riske girdiğinde başladı. Fatih Hoca eldeki puanlar yarı-yarıya kesilince ve play-off maçlarında istenilen sonuçlar alınamayınca doğal olarak gerilmişti. Normal sezonda oldukça sakin görünen Hoca, ligin ekstra bölümünde yaptığı açıklamalardan sonra üç maç ceza almıştı.

     Bu üç maçlık cezanın biri uygulandıktan sonra, belki de Fenerbahçe'nin bir alt lige düşmesini engellemek için konulan maddeden faydalanarak kalan iki maçı bir yıl süreyle ertelendi. Bence bu kararın alınmasındaki en büyük etken, şampiyonluğu normal sezonda garantilemiş olan Galatasaray'ın sırf lige olan ilgi artsın diye uygulanan play-off sisteminden dolayı şampiyonluğu kabetmemesi idi. Zaten ezeli rakibine gerekli cezanın verilmediğini düşünen taraftarın bir de bu uygulamadan dolayı şampiyonluğu aynı rakibine kaptırmasından sonra sakin kalması beklenemezdi. Dolayısıyla ceza ertelendi ve Fatih Hoca son maçta kulübesindeki yerini alarak şampiyonluğu kazandı.

     Ancak federasyonumuzun bu kararı alırken unuttuğu bir husus vardı. O da sadece bir yıl ileriye ötelediği sorunların kaybolduğunu sanmasıydı. Şartlı affettiği ismlerin yine çok kritik zamanlarda karşısına çıkabileceği ihtimalini düşünmemişti. Sadece günlük düşünmüş, aman şu anı kurtaralım da sonrası Allah kerim demişti. Sonuçta ne oldu? Pişmanlığını gördüğü ve bir daha aynı hareketi yapmayacağına kanaat getirdiği Fatih Terim bir yıl geçmeden karşısına yeniden gelmişti. Eller ayaklara dolaştı, yine kıvırıldı, kanunun etrafından dönüldü. Normalde en az 5-6 maç verilmesi gereken ceza 3 maç verildi.

     Ama yine akıllanmadı federasyonumuz. Rakibine yumruk atmaya yeltenen Gökhan Zan'ın cezasını önce bir maça indirdi ve onu da erteledi. Gökhan da bir sonraki hafta ilerleyen günlerde kader arkadaşlığı yapamayacağı Bobo'nun takımına karşı maça çıktı. Affedilen Gökhan ile affedilmeyecek Bobo'nun yaptığı maçta Bobo aynı Gökhan gibi sinirine hakim olamadı ve rakibine tekme attı. Daha o anda, hakem kartı çıkarmadan pişman oldu ama nafile. Formasındaki amblem küçük olduğundan affedilmedi Bobo.

      Peki şimdi ne olacak? Bence başlarına bir musibet gelmeden bu federasyonun akıllanma ihtimali yok. Bu erteleme kararların çok yanlış uygulamalar olduğunu kavramaları için olması gereken tek senaryo şu:

Ligin 31. haftasında FB'li bir futbolcu kırmızı kart görür ve 3 maç ceza alır. Ardından kulüp federasyona başvurup cezanın iptalini ister. Ama iki hafta sonra GS ile şampiyonluk maçı olduğu için GS'liler ortalığı velveleye verir. FB'lilerde derki ama siz zamanında faydalandınız. Ceza ertelenir. O futbolcu da çıkar 2 gol atar şampiyonluğu Fener'e getirir. Ortalık yangın yerine döner ve bu uygulamaanır.

      Umarım bu senaryo gerçekleşmez. Ancak uygulama bu haliyle kalırsa bu ve bunun gibi senaryoların gerçekleşme ihtimali yüksek. TFF'ye önerim gelecek sezonun başında, ortalık sakinken ertelenen tüm cezaları uygulaması ve bir daha erteleme maddesini hiç bir şekilde uygulamama kararı alması. Aksi takdirde her hafta birileri birşeylerin ertelenmesi için kapılarını çalarlar.

CUMALİ ÖNCALIR

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder